Makanan
Anda adalah apa yang anda makan. Terbukti benar kerana makanan yang anda makan memberi kesan kepada anda, sama ada secara langsung mahupun jangka panjang. 


Kepada pelajar, makanan adalah sangat penting dalam membantu pelajaran anda. Makanan yang anda makan sebelum belajar bukan sahaja untuk mengenyangkan perut, tetapi ia perlu juga berfungsi untuk membantu pelajaran, bukan membantutkannya. Discovery Channel ada menayangkan episod dimana kajian tentang makanan yang dapat meningkatkan tumpuan.


Makanan terpenting adalah dari kumpulan karbohidrat, kumpulan terbawah di dalam piramid makanan. Ia menyumbang kepada keperluan tenaga utama iaitu glukosa, gula ringkas hasil dari pemecahan karbohirdat yang anda makan. Karbohidrat  jika dimakan boleh mewujudkan perasaan gembira dengan merangsang hormon berkaitan. Tetapi jika dimakan berlebihan kesannya akan menjadi terbalik. Anda akan merasa bosan dan mengantuk.


Selain itu makanan kedua terpenting ialah protin, sumber tenaga ketiga selepas lemak. Sumber penting bagi bahan untuk enzim dan asid amino tubuh. Terdapat bukti dalam kajian yang dijalankan bahawa protin dapat meningkatkan tumpuan dalam kehidupan seharian.


Tetapi yang paling penting ialah kita harus bijak menyeimbangkan setiap makanan yang dimakan. Setiap kumpulan merupakan keperluan tubuh badan. Penisbahan penting agar kita tidak mengikut minat dan kesedapan sahaja.
0 comments:

 
Copyright © Varqidic